Schone adviezen voor wasgoed en milieu

Over het algemeen kunnen wasvezellakens net als ander wasgoed worden behandeld.
Als u het precies wilt weten, vindt u hier wellicht handige tips.

Wasgoed sorteren en voorbehandelen

Wasgoed sorteren

Textielsoort: Textielsoort: wasvezellakens kunt u niet alleen probleemloos samen met robuuster textiel, zoals bijv. handdoeken, wassen, het is ook aan te raden. U voorkomt hierdoor een mogelijk "in de knoop raken" van de lakens.

Wastemperatuur: wasvezellakens kunt u tot 95 graden Celsius wassen. Bij het overige wasgoed kunt u zich het beste houden aan de behandelingssymbolen die u op de etiketten van het wasgoed vindt. Daar staat bij welke temperatuur u het textiel mag wassen.

Tip: hoe lager de wastemperatuur, des te geringer het stroomverbruik: was niet te heet! Witgoed 95 graden wordt bij 60 graden net zo schoon en u bespaart 50% stroom.

Mate van vervuiling: was licht vervuilde was niet samen met sterk vervuild textiel.

Kleurintensiteit (alleen bonte was): gelieve onze gekleurde wasvezellakens als bonte was te behandelen, dus indien mogelijk met vergelijkbare kleuren samen wassen. Let bij het overige wasgoed op de aanwijzingen op de etiketten.

Wasgoed voorbehandelen

 

Gebruik bij bonte was zonder vlekken het wasprogramma "Bonte was 40 graden" in plaats van "Bonte was 60 graden". Dat bespaart stroom.

Sterk vervuild textiel moet direct worden gewassen. Verse vlekken zijn makkelijker te verwijderen dan reeds ingedroogd vuil.

Vlekken kunnen worden voorbehandeld met in de handel verkrijgbare vlekkenverwijderaar of galzeep. Dankzij het voorbehandelen van vlekken kan het wasgoed bij lagere temperatuur worden gewassen.

Wasmaschine beladen

Met de juiste belading van de wasmachine kunt u kosten en energie besparen. Als de wasmachine te vol beladen wordt, kan het wasgoed niet goed draaien in de trommel en dus ook niet goed worden gereinigd. Brengt u te weinig wasgoed aan in de machine, dan verbruikt u onnodige energie.

Vuistregel bij normale wasbeurt: u moet boven op het wasgoed in de trommel minimaal nog uw hand rechtop kunnen plaatsen en uw vingers kunnen spreiden.

Let ook op de aanbevelingen van uw wasmachinefabrikant voor de verschillende wasprogramma's.

Wasmiddeldosering

Wat is dus de optimale hoeveelheid? Deze is afhankelijk van de mate van vervuiling van het wasgoed, de belading van de machine en de hardheid van het water.

Met de juiste hoeveelheid wasmiddel wordt het wasgoed ook goed schoon. Te veel gebruikt wasmiddel verbetert het wasresultaat niet, het belast veeleer het milieu. Maar er dient ook niet te weinig te worden gebruikt, omdat moeilijke vlekken er anders niet uitgaan. De exacte voorschriften voor de dosering vindt u op elke wasmiddelverpakking.

De juiste hoeveelheid wasmiddel is gebaseerd op de lokale hardheid van het water en de mate van vervuiling van uw wasgoed en kan makkelijk worden afgelezen van de tabel met doseerhoeveelheden op de wasmiddelverpakking.

  • De hardheid van uw water kunt u direct opvragen bij uw waterleverancier. De betreffende contactgegevens vindt u op de facturen of op internet..
  • Als u over een wasmachine beschikt met een inhoud van meer dan 5 kg, dan vindt u op de wasmiddelverpakkingen afzonderlijke informatie over de extra doseerhoeveelheid voor grotere machines.

Wasprogramma kiezen

Voorwas: een voorwas is alleen nodig bij zeer sterk vervuild wasgoed.

Hoofdwas: kies de wasgang en de wastemperatuur afhankelijk van de textielsoort en de mate van vervuiling

Centrifugeren: de verschillende wasprogramma's sturen het centrifugeren automatisch aan.

Na de was

Neem het textiel indien mogelijk direct na de was uit de wasmachine en droog het. Zo wordt voorkomen dat de vochtige was onaangenaam gaat ruiken. Bovendien kreuken de wasvezellakens zo niet onnodig.

Drogen aan de frisse lucht
Onze Tip! Hang de wasvezellakens het beste direct na het wassen op. Zo worden vochtvlekken en onnodig kreuken vermeden. Het ophangen bespaart niet alleen stroom, de vochtige wasvezellakens trekken tijdens het drogen ook automatisch glad.

Drogen in de droger
De wasvezellakens zijn geschikt voor de droger. Op basis van de kwaliteit moeten ze echter slechts kort in de koude droger worden gedaan, stand "Kreukherstellend"